Thursday, 8 September 2016

Resepi Pulut Pauh / Pulut Mangga



Pulut Pauh / Pulut Mangga





Bahan-Bahan:

2 cawan beras pulut
250 ml santan
4 biji mangga
Sedikit garam
Gula 
Gula melaka

Cara-caranya:

  1. Masak beras pulut terlebih dahulu seperti memasak nasi tetapi sukatan air hanya menutupi paras beras pulut tadi. 
  2. Masak santan sehingga mendidih dan masukkan sedikit garam. Kacau sehingga garam larut.
  3. Kupas mangga dan potong mengikut bentuk  dan cara yang disukai.
  4. Hidangkan pulut yang telah dimasak tadi bersama santan, mangga yang telah dipotong, gula dan gula melaka.
  5. Cara untuk makan pulut mangga ini ialah campurkan kesemua pulut, santan, mangga dan gula / gula melaka mengikut citarasa masing-masing. Boleh dihidang bersama dengan air sirap atau jus.
Selamat mencuba resepi yang mudah, ringkas dan senang....

No comments:

Post a Comment