Pulut Pauh / Pulut Mangga
Bahan-Bahan:
2 cawan beras pulut
250 ml santan
4 biji mangga
Sedikit garam
Gula
Gula melaka
Cara-caranya:
- Masak beras pulut terlebih dahulu seperti memasak nasi tetapi sukatan air hanya menutupi paras beras pulut tadi.
- Masak santan sehingga mendidih dan masukkan sedikit garam. Kacau sehingga garam larut.
- Kupas mangga dan potong mengikut bentuk dan cara yang disukai.
- Hidangkan pulut yang telah dimasak tadi bersama santan, mangga yang telah dipotong, gula dan gula melaka.
- Cara untuk makan pulut mangga ini ialah campurkan kesemua pulut, santan, mangga dan gula / gula melaka mengikut citarasa masing-masing. Boleh dihidang bersama dengan air sirap atau jus.
Selamat mencuba resepi yang mudah, ringkas dan senang....
No comments:
Post a Comment